Energetski pregledi i certificiranje zgrada

Ovlašteni certifikatori sa kojima surađujemo obavljaju poslove energetskog pregleda i energetsko certificiranje zgrada temeljem ovlaštenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, sukladno odredbama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju („Narodne novine“ broj 48/14, 150/14, 133/15, 22/16 i 49/16).

Energetsko certificiranje zgrade je skup radnji i postupaka koji se provode u svrhu izdavanja energetskog certifikata.

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade. Energetski certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termo-tehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Energetski pregled zgrade je skup radnji i postupaka koji sadrži poseban algoritam za izračun svojstva zgrade, također ga provode ovlaštene osobe svoje struke.

Ovlaštena osoba za energetski pregled i energetsko certificiranje zgrada je osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prema Pravilniku o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede građevina i energetsko certificiranje zgrada.

Kako bi se utvrdilo postojeće stanje zgrade i mogućnosti za smanjenje potrošnje energije, radi se energetski pregled zgrade. Energetski pregled rezultira energetskim certifikatom. Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade. U certifikatu je navedena prosječna potrošnja energije u zgradi i zgrada je svrstana u jedan od 8 energetskih razreda. Najučinkovitije su zgrade energetskog razreda A+, dok se najmanje učinkovite zgrade svrstavaju u energetski razred G.

U energetskom certifikatu su uz energetski razred predložene i mjere povećanja energetske učinkovitosti, koje osim savjeta o korištenju zgrade, mogu poslužiti i za planiranje budućih investicija u energetsku obnovu zgrade.

Energetski certifikat je obavezan za:

  • Nekretnine za koje se traže državni poticaji za energetsku obnovu
  • Nove nekretnine prije upotrebe
  • Nekretnine namjenjene upotrebi
  • Nekretnine koje se iznajmljuju, daju u zakup ili leasing
  • Do 2020.godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira energetske preglede i energetsko certificiranje postojećih višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, te snosi troškove oko izrade istih.

Kontaktirajte nas još danas jer izrađujemo energetski certifikat i izvješće o energetskom pregledu u najkraćem mogućem roku.

Этот веб-сайт оставляет на вашем компьютере "файлы cookie" для навигации по содержимому и сбора анонимной статистики использования. Используя этот сайт, вы подтверждаете, что согласны с этим.